Zaključek mednarodne konference o UTD

17.10.2012

Zaključila se je mednarodna konferenca »Univerzalni temeljni dohodek: za novo evropsko družbeno pogodbo«, ki se je odvijala 11. in 12. oktobra 2012  na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Namen konference je bil združiti mnenja slovenskih in tujih strokovnjakov s področja temeljnega dohodka (TD) in spodbuditi razpravo o možnostih za promocijo in uveljavitev TD v Sloveniji ter širše.


V uvodnem delu prvega dne konference je prof.  Philipp Van Parijs, svetovna avtoriteta na področju TD, v svojem nagovoru poudaril, da bi uvedba TD povzročila preoblikovanje trga delovne sile. Tako bi lahko do dela prišli iskalci zaposlitve, saj bi se sprostila količina dela, ki ga opravljajo nekateri preobremenjeni zaposleni. TD predstavlja resnično svobodo posameznika, saj tako ljudje niso primorani delati iz golega preživetja in se lahko posvetijo zaposlitvam, ki jih resnično veselijo, je še dodal Van Parijs.


Prof. Guy Standing, soustanovitelj mreže BIEN, je prepričan, da je TD možno implementirati povsod po svetu. Ob tem je navzoče seznanil z uspešnim projektom uveljavitve TD v nekaterih predelih Indije. Izpostavil je pojav novega družbenega razreda – »prekariata«. Ti ljudje so za svoj dohodek primorani opravljati različna dela, za katera so slabo plačani in ponavadi brez plačanih socialnih transferjev. Zaradi tega se mnogi počutijo v brezizhodni situaciji, ki jih vodi v nezadovoljstvo in  agresijo.

 
Svojo naklonjenost TD-ju je izkazal tudi prof. Jože Mencinger, ki vidi možnost v financiranju le-tega iz davka na dodano vrednost znotraj Evropske unije. Klaus Sambor, predstavnik BIEN Avstrija, je predstavil Evropsko državljansko pobudo za TD, ki nagovarja Evopsko komisijo, da se posluži vseh možnih načinov za pospešeno uveljavitev TD-ja z namenom boja proti socialni izključenosti in diskriminaciji ter spodbujanja brezpogojnega socialnega varstva in pravic vsakega posameznika.


Sledile so razprave o možnostih in obetih za uveljavitev TD-ja v Sloveniji ter o vplivu TD-ja na tržno družbo v prihodnosti. Udeleženci so se v svojih pogovorih dotaknili tudi situacije v Srbiji in na Hrvaškem ter izmenjali poglede na slovensko socialno državo in njeno prihodnost.


Drugi dan konference je bil namenjen srečanju slovenske sekcije za TD. Razpravljali so o evropski državljanski pobudi za TD v Sloveniji ter o možnostih, da se državljanska pobuda za TD priključi evropski državljanski pobudi o evropski dividendi, ki bi lahko s financiranjem iz davčne blagajne vsake posamezne države članice EU zagotovila mesečni dohodek v višini 200€ za vsakega posameznika od rojstva dalje. Pogovarjali so se tudi o nadaljnjem delu sekcije in njenih aktivnostih.


Konferenca je zagotovila odličen pregled aktualnih dognanj in raziskav s področja TD. Razprostrla je dodatne argumente in možnosti za nadaljnje korake po poti k uveljavitvi TD ter spodbudila nadaljnje razmišljanje, da TD le ni utopija, ampak je lahko tudi realnost.


Vsa predavanja in ključne razprave na dogodku so bili video posneti. Posnetki bodo kmalu na voljo tukaj.


Dogodek je potekal v organizaciji slovenskega Inštita Novum, Evropskega liberalnega foruma in fundacije Projekt: Polska. Financiral ga je Evropski parlament.